Fack och arbetsgivare enas mot ettårsgräns

SJUKPENG2008-02-19

Både fack och arbetsgivare anser att förslaget om en ettårsgräns för sjukpenning är komplicerat och otydligt. Det blir rättsosäkert, skriver Svenskt Näringsliv i sitt remissvar.

Enligt förslaget ska det krävas särskilda skäl för att få sjukpenning i mer än 364 dagar under en period av 450 dagar. I så fall kan man få ”förlängd sjukpenning” i ytterligare 550 dagar.

TCO anser att reglerna är dåligt underbyggda och svårtolkade, och att regeringens promemoria innehåller direkta sakfel. Även arbetsgivarorgan som Arbetsgivarverket och Svenskt Näringsliv bedömer att modellen är så komplicerad och otydlig att den blir rättsosäker.

Karolinska institutet invänder mot att förlängd sjukpenning ska ges med olika ersättningsnivåer, 75 eller 80 procent, beroende på vilken sjukdom man har.

Dels anser man det vara principiellt fel – det är graden av arbetsoförmåga som ger rätt till sjukpenning, inte sjukdomen – dels är det rent medicinskt mycket svårt att säga vad som är en ”livshotande sjukdom”, som det uttrycks i regeringens förslag.

En otydlighet som påtalas av länsrätten i Västerbotten är att man inte tycks kunna komma in i sjukförsäkringssystemet igen, när man väl blivit utförsäkrad. Den som först är långvarigt sjuk, därefter förvärvsarbetar och, kanske flera år senare, blir sjuk igen, skulle då alltså inte ha rätt till sjukpenning.

–Vi tycker att det verkar som om det här inte är reglerat i lagförslaget, säger lagmannen Leif Larsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA