Facket bemöter kritik mot hjälpcenter

PAPPERSLÖSA2009-09-07

Ett år efter starten lämnade representanterna från organisationen Papperslösa Stockholm fackets hjälpcenter för papperslösa. Men att centrets genomslag skulle vara en besvikelse håller inte TCOs jurist Samuel Engblom med om.

Det var i september förra året som det fackliga hjälpcentret för papperslösa slog upp sina dörrar på Kammakargatan 47 i Stockholm. Sedan dess har papperslösa och asylsökande kunnat få råd och stöd i arbetsrättsliga frågor via besök, telefon eller hemsida.

Men nu har fyra representanter för de papperslösa lämnat styrelsen. Orsaken uppges vara besvikelse över centrets begränsade möjligheter att faktiskt göra nytta. Men kritiken stämmer inte, menar Samuel Engblom, jurist på TCO.

‑ Påståendet att bara en papperslös fått hjälp är direkt felaktigt, säger han. Det är sammanlagt fyra fall där papperslösa gått så långt att de bett om hjälp att driva ett fall gentemot en arbetsgivare.

I en så utsatt position är det i sig ett stort steg, menar Samuel Engblom. Majoriteten som sökt sig till centret har i stället velat ha svar på frågor, till exempel om de nya reglerna för arbetskraftsinvandring. Enligt Samuel Engblom har över 100 personer fått sådan hjälp. Han beklagar avhoppen i styrelsen, men efterlyser samtidigt realistiska förväntningar på vad facket förmår åstadkomma.

‑ Det är en helt ny verksamhet, en ny målgrupp, ett nytt sätt att jobba fackligt. Utfallet är egentligen inte sämre än vi hade förväntat oss. Det är inte så enkelt som att alla papperslösa får fast jobb och papper.

FAKTA Fackligt center för papperslösa

Fackligt center för papperslösa är ett samarbete mellan ett antal fackliga organisationer, bland annat Fackförbundet ST. Centret har öppet måndagar 15-19. ST bidrar från och med september med sin telefonservice ST Direkt. Läs mer på www.fcfp.se.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA