Fackligt center ska stödja papperslösa

HJÄLPCENTER2008-08-19

Människor utan papper utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden, men nu ska de få hjälp av facket. Inom kort öppnas ett fackligt hjälpcenter för papperslösa och asylsökande.

Det senaste året har situationen för arbetare utan arbetstillstånd, så kallade papperslösa, uppmärksammats. Medierapporter har berättat om utnyttjande människor och omänskliga arbetsvillkor, bland annat i städbranschen.

I våras bildades ett fackligt nätverk till förmån för papperslösa arbetstagare – människor som saknar svenskt uppehållstillstånd och därmed riskerar att utnyttjas till låga löner och usla villkor. Nu kommer nästa steg: ett fackligt center dit dessa personer kan vända sig för att få information och råd när de får problem på arbetsmarknaden.

Centret ska även utbilda fackliga företrädare i hur man bemöter papperslösa och asylsökande. I dag krävs uppehållstillstånd för att ha rätt att jobba, men för dem som arbetar trots brist på papper kan facket ändå göra mycket.

Rätt få lön

– Det innebär inte att arbetsrätten inte gäller, konstaterar Samuel Engblom, jurist på TCO. En arbetsgivare har inte rätt att låta bli att betala ut lön eller ha en dålig arbetsmiljö, oavsett din migrationsrättsliga status.

TCOs styrelse antog i fjol en facklig policy om papperslösa arbetstagare. Den slår fast att det är skrupelfria arbetsgivare som är problemet, inte de utsatta människor som utnyttjas när de försöker arbeta utan arbetstillstånd.

TCO vill ta bort den regel som gör det straffbart för papperslösa att försörja sig genom att jobba. Däremot ska den som anlitar oseriösa entreprenörer, till exempel städbolag där personalen saknar arbetstillstånd, kunna straffas.

Borde få skadestånd

Vidare kräver man strängare straff för arbetsgivare som utnyttjar papperslösa arbetstagare. De som drabbats borde enligt TCO kunna få skadestånd som motsvarar skillnaden mellan lönen de fått och lön enligt kollektivavtal eller branschpraxis.

Hittills har fackförbunden tvekat kring möjligheten att erbjuda papperslösa fackligt medlemskap. Men enligt Samuel Engblom finns inga formella hinder. Snarare handlar det om hur snabbt förbunden förmår tänka nytt.

– Jag tror att det är en ren tidsfråga.

Fackligt hjälpcenter

Ett fackligt hjälpcenter öppnar 3 september i Stockholm. Hittills står TCO, LO med flera medlemsförbund och organisationen Papperslösa Stockholm bakom hjälpcentret. Fler förbund kan ansluta. Centret är öppet en kväll i veckan och ska bemannas av medlemmar, förtroendevalda och kanslianställda från förbunden. Servicen ska även omfatta en hjälptelefon och en hemsida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Inga Nordström (ej verifierad) ons, 09/03/2008 - 19:01
Jag kan inte vara medlem i en facklig organisation som stöder brott mot sveriges lagar. Vilka lagar och domslut skall vi strunta i nästa gång? Adjö HTF!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA