Åsa Erba-Stenhammar, STs förhandlingschef.
Bild: Casper Hedberg
Åsa Erba-Stenhammar, STs förhandlingschef.

Facket har fått sämre insyn i statens löner

LÖNESTATISTIK2021-10-07

Skärpta regler för myndigheternas säkerhetsskydd har försvagat fackens tillgång till lönestatistik. STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar hoppas att ett nytt statistikavtal ska förbättra insynen.

I staten finns ett statistikavtal som ger facken tillgång till uppgifter om alla statligt anställdas löner, kopplat till personnummer. Men för två år sedan ändrades säkerhetsskyddslagen. Det innebar bland annat att fler tjänster i staten säkerhetsklassades, och att myndigheter med skyddsvärd information måste vidta åtgärder för att inte informationen ska falla i fel händer.

Sedan dess har flera myndigheter slutat att lämna personnummerbaserade löneuppgifter eller ändrat statistikdata på andra sätt. Facken har därmed fått en sämre insyn i lönebilden, och det är ett problem, säger STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar.

– Genom att vi har kunnat följa löneutvecklingen på individnivå har vi kunnat se om det är något fel, exempelvis om det är många som inte fått någon löneutveckling under lång tid, eller om många gått på visstidsanställningar i flera år.

Lönestatistiken har också varit ett viktigt verktyg för att säkerställa att de statsanställda som kollektiv inte halkar efter andra sektorer i löneutvecklingen, framhåller hon.

Just nu arbetar en partsgemensam grupp, den så kallade tekniska gruppen, med en översyn av statistikavtalet. Gruppen ska även ta hänsyn till eventuella effekter av nya ändringar i säkerhetsskyddslagen som är tänkta att träda i kraft 1 december i år.

Åsa Erba Stenhammar har förhoppningen att ett nytt statistikavtal är på plats då.

– Men det måste få ta den tid det tar, det finns inget alternativ till att få detta gjort. Vi tror att det finns flera lösningar som innebär att vi kan få lönestatistik från alla myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA