"Facket räknar fel"

AVTALSRÖRELSE2011-09-06
Knappt har LO formulerat krav på löneökningar förrän arbetsgivarna kommer med kritik. Teknikföretagens förhandlingschef tycker att facket räknar fel och att kraven är orealistiska.

LOs styrelse vill se löneökningar motsvarande 3,5 procent plus en jämställdhetspott på 100 kronor per heltidsanställd och månad som ska gå till avtalsområden med en genomsnittsförtjänst lägre än 22 400 kronor. Totalt bör kraven öka produktionens kostnader med 4,1 procent, enligt LOs avtalssekreterare Per Bardh.

Men den kalkylen underkänner Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

– Facken räknar alltid fel, säger Anders Weihe till tidningen Lag & Avtal.

Han räknar med 3,7 procent i löneökningar och lägger till de förändringar industrifacken kräver i avtalsförsäkringarna.

– Då är vi uppe i över 5 procent och därtill rehabiliteringssatsningar. Det blir minst 6 kanske till och med 7 procent.

Trots att Sverige har en förhållandevis stabil ekonomi är landet så exportberoende att omvärldens skuldsättning påverkar oss, argumenterar Ander Weihe.

Vad som är en rimlig nivå på löneökningarna i stället är något han inte vill kommentera i nuläget.

– Det får vi förhandla om, säger Anders Weihe till Lag & Avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.