"Facket saknar Europastrategi"

EU2004-01-21

De svenska fackföreningarna riskerar att förlora inflytande eftersom de inte har utvecklat en strategi för vad man vill uppnå med Europasamarbetet.

–Utan en sådan strategi finns risken att man tvingas kompromissa och flytta tillbaka sina positioner, säger arbetslivsforskaren Sofia Murhem.

Strax före jul doktorerade hon på avhandlingen ”Turning to Europe” – en undersökning av förändringar på arbetsmarknaden under 1990-talet”e.

Murhem slår fast att närmandet till Europa och det ökande beroendet av den internationella ekonomin det senaste decenniet innebär så stora förändringar att vi fått vad forskarna kallar en ny arbetsmarknadsregim.

–Internationaliseringen kommer bara att öka. Fackföreningar och andra aktörer är tvungna att anpassa sig, men det har man – med vissa undantag – inte gjort. Det handlar om att förändra sitt arbetssätt och att integrera Europafrågorna i det fackliga arbetet.

Hon rekommenderar de nordiska fackföreningarna att utarbeta en gemensam strategi för vad man vill uppnå och att använda denna som plattform i det europeiska arbetet.

–Då skulle man ha en stark position för att driva frågor framåt i stället för att kämpa för att bevara det man hittills uppnått.

Vad vi gjort hittills är just att bevaka revir och slå vakt om gamla segrar. Det är i och för sig inte konstigt, anser Sofia Murhem.

–Objektivt sett har vi världens starkaste fackföreningsrörelse. Självklart är man orolig för att förlora det man uppnått. Det är rimligt.

Men nu är det alltså dags att byta perspektiv, betonar hon. Ju mer det europeiska samarbetet fördjupas, desto mer problematiskt blir det att bara hålla fast vid det gamla.

Vad är det man riskerar?

–Risken är att man förlorar inflytande. Den europeiska nivån blir allt viktigare.

Den internationella konkurrensen ökar och jämförbarheten mellan länderna ökar. Europeiska Metallarbetarefederationen har till exempel utarbetat en modell för att koordinera avtalsförhandlingarna. En mängd beslut som påverkar löntagarna i Sverige fattas på Europanivå.

–Därför är det farligt om man bara kompromissar och backar i stället för att själv vara aktiv. Kanske man tvingas göra avkall på något man tidigare uppnått, men samtidigt bidrar man till att höja den allmänna nivån i Europa.

Sofia Murhem ser det som ett problem att många fackliga medlemmar inte anser att EU-frågorna är särskilt viktiga. För samtidigt påverkas ju många av de sakfrågor som medlemmarna ser som viktigast just där.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA