Fackförbund fick skadestånd

HÖGSKOLAN2008-06-24

Mälardalens högskola fick betala skadestånd till de tre fackförbunden på arbetsplatsen sedan man anställt två personer utan föregående förhandling.

På personernas anställningsbevis stod att beslutet var fattat efter förhandlingar mellan parterna, men vi var inte ens informerade, berättar Ove Larsson, sektionsordförande för ST. De lokala facken ST, Lärarförbundet och Saco begärde tvisteförhandling, som resulterade i att högskolan tvingades betala 19 000 kronor till vart och ett av förbunden.

Det har varit problem i partsrelationerna vid flera tillfällen, berättar Ove Larsson. Bland annat har chefer informerat enskilda medarbetare om att de skulle sägas upp på grund av arbetsbrist, trots att man inte förhandlat med de fackliga organisationerna. Och under de nyligen avslutade löneförhandlingarna hotade ST med att lämna över till central förhandling, sedan det framkommit att chefer gett lönebesked till medarbetare fastän lönerna inte var klara. Ove Larsson tycker ändå att klimatet har blivit bättre efter tvisteförhandlingen.

– Men det är ju tråkigt att det ska behöva gå så långt. Och vi måste styra upp hanteringen av minnesanteckningar och protokoll bättre, så att det står klart vad vi är överens om framöver.

Närmast väntar förhandlingar om uppsägningar av kanske ett femtiotal personer, på grund av högskolans stora underskott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA