Facklig förhandlare stämd av medlem

LÖNER2005-11-01

En statligt anställd i Halland blev missnöjd med resultatet av löneförhandlingen. Nu stämmer han sitt fackliga ombud inför domstolen för att få veta varför, uppger Hallands Nyheter.

Inför löneförhandlingarna 2003 var mannen anställd vid en statlig myndighet i Halland. I ett e-brev till sitt fackliga ombud, som företräder Jusek, angav han att han tyckte att en rimlig löneökning borde vara 2 500 kronor. Kravet underbyggde han med att det var den lön två yngre medarbetare med kortare arbetstid hade.

Men han fick ingen löneökning, och enligt stämningsansökan ska hans fackliga ombud ha nekat att förklara vad arbetsgivaren haft för skäl att neka, med hänvisning till ”förhandlingssekretess”. Också arbetsgivaren har nekat att motivera den uteblivna löneökningen och bara hänvisat till att det inte fanns pengar. Men Jusekmedlemmen konstaterar att den ordinarie befattningshavare han då vikarierade för skulle haft högre lön än han, så pengarna borde ha funnits.

Nu går han till tingsrätten för att ställa facket till svars för den uteblivna löneökningen. Jusek i Stockholm säger till tidningen att man aldrig varit med om något liknande fall.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA