Fackliga företrädare blev omplacerade

SIS2007-08-21

Facken på behandlingshemmet Östfora har anmält arbetsgivaren för kränkningar av fackligt förtroendevalda. Dessutom visar en arbetsmiljöundersökning att personalen känner rädsla för ledningen.

Östfora är ett behandlingshem för vuxna missbrukare utanför Uppsala. Hemmet har ett femtiotal anställda. I april i år lämnade huvudskyddsombuden på Östfora och Statens institutionsstyrelse, SiS, där Östfora ingår, in en så kallad 6.6a-anmälan enligt arbetsmiljölagen till arbetsgivaren. Det innebär krav på åtgärder angående arbetsmiljön.

– Vi uppfattade att arbetsmiljön var så dålig att arbetsgivaren måste göra något, säger Per Hellstrand i avdelningsstyrelsen för ST inom SiS. Missnöjet bland de anställda var stort, och många hade avslutat sina anställningar på ett sätt som inte var bra.

”Ledarstilen skapar oro”

Enligt Östforas huvudskyddsombud Roger Swedén har institutionschefens ledarstil skapat en ängslan för att säga sin mening och oro för att man ska bli uppsagd om man inte rättar in sig i ledet.

– Många som har kommit till mig har mått fruktansvärt illa, säger Roger Swedén. Folk får ultimatum: gilla läget eller sluta.

Anmälan ledde till att SiS huvudkontor initierade en undersökning av arbetsmiljön. Enligt undersökningen anser medarbetarna att ledningsstrukturen är starkt centraliserad och att det finns ett glapp mellan måldokument och verkligheten. I rapporten noteras också en brist på tillit. ”Nästan alla uttrycker rädsla och försiktighet för vad man säger eller tar upp med ledningen.”

Dagen efter att undersökningen presenterats beslutade institutionschefen Ingeborg Höök att såväl huvudskyddsombudet Roger Swedén som Sacos lokala fackliga ombud skulle få ändrade arbetsuppgifter. Facken ansåg att detta var ett straff för att de två hade framfört kritik mot ledningen, och lämnade omedelbart in en anmälan om kränkningar av förtroendevalda.

Extra resurs i ledningen

Den anmälan utreds fortfarande på SiS huvudkontor. När det gäller anmälan om arbetsmiljön har SiS personalchef Torbjörn Lindström beslutat att låta en pensionerad chef för en annan SiS-institution gå in som extra resurs för ledningen under hösten.

Ingeborg Höök säger till ST Press att hon under sina två år som chef drivit på ett förändringsarbete för att skapa nya, gemensamma rutiner, exempelvis hårdare krav på utredningar och dokumentation kring klienter. Det har inte uppskattats av alla, tror hon. Den rädsla som framkom i arbetsmiljöundersökningen anser hon dock är illavarslande.

– Någon sa till mig att ”man vet aldrig om falluckan skulle öppna sig”. Det är jätteviktigt att ta itu med. Det är inte tal om att någon sägs upp för att ha begått ett misstag.

När det gäller de ändrade arbetsuppgifterna för två förtroendevalda säger Ingeborg Höök att tidigare beslut fattats på felaktig grund av andra personer. Därtill säger hon att det pågår en utredning inom SiS angående huvudskyddsombudet och misstänkta felaktigheter i uttag av övertid. Det förnekar dock personalchefen Torbjörn Lindström. Enligt honom gäller utredningen hela avdelningen där huvudskyddsombudet arbetar och beror på att den arbetade tiden inte stämmer överens med rapporterad tid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA