Fällande dom för sexuella ofredanden på jobbet

DOMSTOLARNA2022-05-31

En tidigare ordningsvakt vid en domstol fälls av hovrätten för sexuellt ofredande av en kvinnlig kollega, skriver Dagens Juridik. Mannen hade tidigare friats i tingsrätten.

En kvinnlig ordningsvakt utsattes enligt åklagaren dagligen för kommentarer och beröringar av sin manliga kollega, som arbetade vid samma domstol, skriver Dagens Juridik. Tingsrätten ansåg att åklagaren inte tillräckligt tydligt specificerat vad mannen ska ha sagt och fann inte att bevisningen var tillräcklig för att mannen fysiskt berört kvinnan på ett straffbart sätt. Åklagaren överklagade den friande domen till hovrätten.

Nu dömer hovrätten mannen till villkorlig dom och till att betala kränkningsersättning med 5 000 kronor till kvinnan. Enligt tidningen ger ett vittnesmål från en tredje ordningsvakt ”påtagligt stöd” för åtalet, även om han inte sett gärningarna.

I hovrätten preciserade åklagaren åtalet till att gälla kommentarer med sexuell anspelning, bland annat avseende kvinnans kropp och sexliv, skriver tidningen. Mot den bakgrunden anser hovrätten att gärningsbeskrivningen är tillräckligt individualiserad för att mannen kunnat försvara sig mot anklagelserna, både när det gäller beröring och muntliga uttalanden.

Den före detta domstolsvakten har redan tidigare prickats av personalansvarsnämnden och blivit uppsagd från sin anställning. Det tar hovrätten hänsyn till och låter därför påföljden stanna vid villkorlig dom, trots att brottet enligt domstolen har ett straffvärde som motsvarar fängelse, skriver Dagens Juridik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA