Fängelse i Karlskrona ska stängas

KRIMINALVÅRDEN2010-02-11

Kriminalvården skyndar på avvecklingen av fängelset i Karlskrona och stänger tillfälliga häkten i Östersund och Halmstad. Anledningen är myndighetens försämrade ekonomi.

Kriminalvården har tidigare vänt sig till regeringen och begärt tilläggsanslag för att klara de ökande kostnaderna. Myndigheten har inte fått något gehör från regeringen och justitieminister Beatrice Ask, M. Nu tvingar det ekonomiska läget fram snabbare neddragningar än planerat.

Fängelset i Karlskrona skulle avvecklas år 2020 enligt Kriminalvårdens lokalförsörjningsplan. Då ska en ny stor anstalt i Kristianstad stå klar. Men nu påskyndas avvecklingen, trots att bygget i Kristianstad bara är på planeringsstadiet:

– Vi arbetar fortlöpande med att se över vår lokalförsörjningsplan med hänsyn till de ekonomiska ramarna. En av de åtgärder vi har sett som möjliga är att forcera avvecklingen av vissa anstalter där vi redan tidigare planerat för en avveckling. Inriktningsbeslutet för Karlskrona är ett steg i det arbetet, säger generaldirektör Lars Nylén i ett pressmeddelande.

Tillförordnade anstaltschefen Lennart Axklo vid fängelset i Karlskrona har inget emot att gamla, uttjänta anstalter byts ut, men säger att man kan sörja det goda klimat som råder.

– En så god relation mellan intagna och personal kan nog bara finnas på en så här liten anstalt, säger han till Blekinge Läns Tidning.

Lennart Axklo har fått besked om att anstalten ska avvecklas år 2012, men misstänker att det kan komma att gå ännu fortare:

– Min erfarenhet säger mig att när beslutet att avveckla väl är fattat så går det snabbt.

Den 15 mars ska Kriminalvårdens region syd presentera en avvecklingsplan för generaldirektören.

De tillfälliga häktena i Östersund och Halmstad, med tio respektive tolv platser, ska enligt det kommande inriktningsbeslutet också avvecklas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA