En handläggare på Försäkringskassan får 10 dagars löneavdrag för att ha rapporterat in 94 timmars övertid för mycket.
Bild: Försäkringskassan
En handläggare på Försäkringskassan får 10 dagars löneavdrag för att ha rapporterat in 94 timmars övertid för mycket.

Får löneavdrag för övertidsfusk

FÖRSÄKRINGSKASSAN2020-09-10
En handläggare på Försäkringskassan får 10 dagars löneavdrag för fusk med arbetstiden. Mannen har enligt arbetsgivaren rapporterat in 94 timmar för mycket i övertid. Myndighetens personalansvarsnämnd konstaterar att mannen har tagit långa pauser från ärendehanteringssystemet under dagar då han enligt egen uppgift har jobbat över hemifrån.

Vid en slumpmässig kontroll av de anställdas övertidsuttag framkom att mannen har arbetat ett stort antal övertidstimmar. I en andra kontroll gick arbetsgivaren därför igenom 145 av mannens inrapporterade övertidstimmar och drog slutsatsen att det är orimligt att han har arbetat under 94 av dessa.

Enligt protokollet från internutredningen har han vid flera tillfällen haft pauser från ärendehanteringssystemet som varat i mellan sju och nio timmar under dagar då han har rapporterat in övertid.

I samtal med arbetsgivaren hävdar mannen, enligt protokollet, att han normalt sett handlägger särskilt svåra ärenden under de dagar då han jobbar övertid och att han gör detta vid sidan av systemet, i exempelvis ordbehandlingsprogram.

Det är enligt mannen orsaken till att han inte har varit aktiv i ärendehanteringssystemet. Han uppger också att han har haft samma arbetssätt i flera år, och att det aldrig har ifrågasatts tidigare.

Försäkringskassans personalansvarsnämnd skriver i sitt beslut att handläggaren har ”åsidosatt sina skyldigheter i anställningen” på ett sätt som inte kan bedömas som ringa. Han får därför löneavdrag i 10 dagar.

Handläggarens chef konstaterar att mannen är effektiv i jobbet men att det har funnits brister i sättet som han arbetar på. Chefen håller med om att de långa pauserna i systemet är orimliga, enligt internutredningsprotokollet.

Samma chef fick förra veckan en varning av myndighetens personalansvarsnämnd efter att det under samma internkontroll av övertidsuttaget framkommit att ett antal medarbetare inte fått ut den veckovila som kollektivavtalet anger.

Som Publikt tidigare har skrivit om hade en av chefens underställda hade under tre olika perioder arbetat mellan 24 och 40 dagar i sträck.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.