Fel att avskeda Transportstyrelsens chef

TRANSPORTSTYRELSEN2019-03-06
Det var fel att avskeda Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren, slår Arbetsdomstolen fast i en dom. Hon återfår sin anställning i Regeringskansliet.

När det avslöjades att Transportsstyrelsens generaldirektör Maria Ågren fattat flera beslut om avsteg från reglerna i samband med myndighetens upphandling av it-drift flyttades fick hon lämna sin post. Hon placerades i likhet med flera andra tidigare myndighetschefer i stället på Regeringskansliet. Regeringen anmälde henne därefter till Statens ansvarsnämnd som i september 2017 beslutade att hon skulle avskedas från sin tjänst.

Maria Ågrens fackförbund Sveriges Ingenjörer har tagit frågan till Arbetsdomstolen, som nu meddelat dom.

Även om Maria Ågren valde att underteckna ett strafföreläggande har hon därefter förnekat att hon gjort något brottsligt. Enligt Arbetsdomstolen har staten inte heller bevisat att hon begått brottet vårdslöshet med hemlig uppgift.

Maria Ågren har dock "allvarligt – men inte avsiktligt – brustit i den aktsamhet som staten kan förvänta sig av en myndighetschef", skriver Arbetsdomstolen i domen. Men med hänsyn till situationen hos myndigheten när hon tog över som generaldirektör finner Arbetsdomstolen att hon inte misskött sig så grovt att ett avskedande varit motiverat.

Domen innebär att Maria Ågren återfår sin anställning i Regeringskansliet, och att staten måste betala Sveriges Ingenjörers rättegångskostnader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.