Misstänkt mutbrott preskriberat

MUTOR2020-02-18

En tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.

De misstänkta mutbrotten ska ha begåtts i samband med att tjänstemannen arbetade med upphandling av konsulttjänster. Konsultens uppdrag var att hjälpa till med ”strategisk rådgivning i specifika it-frågor”, skriver Dagens Nyheter. Den stora it-upphandling som konsulten skulle hjälpa till med slutfördes 2014, och när myndighetsledningen år 2017 fattade misstankar om tjänstemannens roll hade viktig mejlkommunikation redan raderats från myndighetens servrar.

Men med hjälp av inhyrd it-forensisk expertis lyckades tillräckligt många raderade mejl återskapas ur gamla och raderade backuper. De återskapade mejlen, som publiceras av tidningen, visar att tjänstemannen och den anlitade konsulten hade mycket nära kontakter och bland annat diskuterade gemensamma middagar, golfresor och paraplydrinkar.

Konsulten kom därefter att sammanlagt fakturera Transportstyrelsen för 1 017 konsulttimmar, till ett samlat värde av 1,2 miljoner kronor exklusive moms.

Den aktuella medarbetaren har i dag andra arbetsuppgifter och är enligt Transportstyrelsen inte längre kontaktperson åt några leverantörer.

”Det här är ett beteende som naturligtvis är helt oacceptabelt. Den här typen av relation ska man inte ha som medarbetare med en konsult. I mejlen ser vi att det finns en risk att det faktiskt har förekommit mutor, att det var ett jävsförhållande och att det kunde finnas sådant som röjts som omfattas av tystnadsplikt och sekretess”, säger Transportstyrelsens personaldirektör Jaana Elo till Dagens Nyheter.

Tjänstemannen anmäldes till åklagare i juni 2018. Förundersökningen om misstänkt mutbrott leddes av åklagare vid Riksenheten mot korruption, men lades ned när preskriptionstiden gick ut förra året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA