STs förbundsjurist Veera Littmarck menar att domen är intressant då det är första gången någonsin som avskedandet av en generaldirektör prövas.
Bild: Casper Hedberg
STs förbundsjurist Veera Littmarck menar att domen är intressant då det är första gången någonsin som avskedandet av en generaldirektör prövas.

STs jurist: Dom om Maria Ågren skapar tydlighet

TRANSPORTSTYRELSEN2019-03-08
”Vi har haft en oklar reglering. Det är bra att vi nu får tydlighet”, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck om att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar regeringens avskedande av Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren.

Det var fel att avskeda Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren, konstaterade Arbetsdomstolen i en dom i tisdags.

Domen innebär att Maria Ågren återfår sin anställning i Regeringskansliet, och att staten måste betala hennes fackförbund, Sveriges Ingenjörers, rättegångskostnader.

STs förbundsjurist Veera Littmarck menar att domen är intressant ur perspektivet att det är första gången någonsin som man prövar avskedande av en generaldirektör.

Hon säger att det tills nu har varit oklart vilka delar av lagen om anställningsskydd, las, ska gälla för generaldirektörer, och konstaterar att Arbetsdomstolen är tydlig med att de paragrafer som rör avsked och ogiltigförklarande av avsked gäller även för en generaldirektör med tidsbegränsad förordning.

– Det innebär att det ska finnas en laga grund för avsked för generaldirektörer, säger Veera Littmarck.

När historien rullades upp skildes Maria Ågren från sin tjänst och placerades i likhet med flera andra tidigare myndighetschefer på Regeringskansliet.

Men regeringen anmälde henne också till Statens ansvarsnämnd som i september 2017 beslutade att hon skulle avskedas från sin tjänst.

Det fick Maria Ågrens fackförbund Sveriges Ingenjörer att ta frågan till Arbetsdomstolen.

Laga grund för avsked kan vara att man gjort sig skyldig till brott – men enligt lagen om anställningsskydd kan det också finnas andra skäl, exempelvis att man ”grovt åsidosatt sina skyldigheter i anställningen”.

Det speciella i fallet med Maria Ågren är att hon hade godkänt ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift. Enligt Arbetsdomstolen har staten dock inte bevisat att hon begått brottet vårdslöshet med hemlig uppgift.

– Arbetsdomstolen har prövat om Maria Ågren gjort sig skyldig till brottet vårdslöshet med hemlig uppgift men konstaterar att alla brottsrekvisit inte är uppfyllda. Hon har inte begått ett brott, enligt domstolen, säger Veera Littmarck.

I stället har domstolen gått igenom Maria Ågrens agerande i övrigt.

– Här är Arbetsdomstolen kritisk både mot myndigheten i sig och mot Maria Ågren som man skriver har "allvarligt – men inte avsiktligt – brustit i den aktsamhet som staten kan förvänta sig av en myndighetschef". En förmildrande omständighet är att när hon kom till myndigheten var mycket klart. Dessutom vidtog hon åtgärder när hon förstod problemen, förklarar Veera Littmarck.

Hon konstaterar att en konsekvens av domen är att det blivit tydligare att det inte räcker med att regeringen har förlorat förtroendet för en generaldirektör för att avskeda denne från Regeringskansliet.

– Det innebär att regeringen inte kan avskeda generaldirektörer utan laga grund för avsked, på det sätt har en generaldirektör ett starkare anställningsskydd än motsvarande positioner i det privata näringslivet.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.