Fel av Persson peka ut personal

NYHET2005-01-18

Åke Isaksson, ST inom Regeringskansliet, avvisar statsminister Göran Perssons påstående att någon på UD har skulden till att regeringens krisarbete efter katastrofen i Sydostasien kom igång sent.

Av:  Christian Örjestål

Regeringen och riksdagens partier har enats om en kommission som bland annat ska granska regeringsarbetet i samband med katastrofen i Sydostasien.

Men redan nu har Göran Persson pekat ut UD som en bov i dramat. Statsministern menar att någon har misslyckats med sin arbetsuppgift och att det är en anledning till att Laila Freivalds och han själv blev för sent informerade.

STs sektion vid UD tycker att det är fel att föregripa medborgarkommissionen och peka ut enskilda tjänstemän innan utredningen är klar.

Åke Isaksson, ordförande för ST inom Regeringskansliet och anställd inom UD, blev upprörd efter Göran Perssons kritik mot UD.

–Det statsministern säger är inte sant. Redan klockan 04.40 fick vakthavande på UD ett samtal om situationen i Bangkok. Vakthavande ringde därpå jourhavande som drog igång verksamheten helt enligt regelboken.

Just nu sammanställs en loggbok över annandagens händelser. I den ska händelseförloppet, minut för minut, redovisas. Loggboken ska senare kunna användas av den kommission som regering och riksdag tillsatt.

Först i slutet av året, den 1 december 2005, ska kommissionen redovisa sitt uppdrag. Det är alldeles för sent, anser Åke Isaksson.

–Kommissionen borde koncentrera sig på krisens första dygn och ge en preliminär rapport av händelseförloppet i mitten av februari.

Åke Isaksson anser att UDs personal har gjort ett utomordentligt jobb. Han har tidigare riktat kritik mot hur utrikesminister Laila Freivalds behandlat sin personal under Asienkrisen.

–Det kändes inte som om hon stod bakom personalen.

Men nu, sedan utrikesministern och de övriga två statsråden på UD gett personalen sitt uttryckliga stöd, anser han att det inte längre finns fog för den kritiken.

Åke Isaksson, ST inom regeringskansliet. <br>
Fot: Sören Fröberg
Åke Isaksson, ST inom regeringskansliet. <br> Fot: Sören Fröberg

Myndigheter arbetar med katastrofen

En rad svenska myndigheter är inblandade i arbetet efter jordbävningskatastrofen i Sydostasien: Utrikesdepartementet, Räddningsverket, Rättsmedicinalverket, Luftfartsverket, Rikspolisstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen, Skatteverket, Länsstyrelserna, Försvarsmakten, Försäkringskassan, Krisberedskapsmyndigheten, kommuner och landsting.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA