Felaktiga beslut hos a-kassorna

A-KASSAN2013-05-20

Landets a-kassor ser mellan fingrarna med personer som själva lämnat sin anställning. Det har Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kommit fram till efter en granskning.

Enligt reglerna för a-kassan ska den som på eget initiativ lämnar sitt jobb stängas av från ersättning. I praktiken sker det i ungefär tre fall av fyra. IAF har specialgranskat hur a-kassorna hanterar avstängning i samband med att den försäkrade lämnat jobbet på egen begäran. I ett av 371 fall där personen har blivit avstängd har myndigheten hittat brister. I de fall där den sökande fått behålla a-kassan har IAF påpekat felaktigheter i 69 av 343 ärenden.

De brister som IAF påpekar hos de granskade a-kassorna rör bland annat bristande dokumentation. I flera fall där de försäkrade hävdat att de sagt upp sig på grund av kränkande särbehandling har a-kassan inte begärt in någon dokumentation. IAF konstaterar också att a-kassorna har olika praxis när det gäller att den försäkrade måste undersöka möjligheten till omplacering innan den säger upp sig.

”Granskningen visar att arbetslöshetskassorna inte alltid tillämpar reglerna om avstängning på ett enhetligt och korrekt sätt. Om regelverket inte tillämpas korrekt innebär det risker för felaktiga utbetalningar och för rättssäkerheten”, skriver IAF i rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA