Fick ta av behån i säkerhetskontroll

KRIMVÅRD2008-01-16

Två frivårdare vid Kriminalvården tvingades ta av sig sina behåar i centralvakten när de skulle besöka en klient på anstalten Kirseberg. »Fruktansvärt förnedrande«, säger Therese Bergström.

Therese Bergström och en kollega från frivården i Göteborg skulle besöka en klient på fängelset i Malmö. För att bli insläppta tvingades de klä av sig på överkroppen.

Sedan 2004 har alla slutna anstalter och häkten en metalldetektor som både personal och besökare måste gå igenom. Syftet är att förhindra att metallföremål smugglas in. Enligt instruktionen ska bågen kalibreras varje dag för att ställa in nivån vid vilken den ska ge utslag.

De två frivårdarna hade blivit förvarnade att detektorn på Kirseberg var inställd så att den gav utslag om man bar bygelbehå. Därför hade Therese Bergström en sportbehå på sig, medan kollegan hade sin vanliga behå med byglar.

Två bågar gav utslag

–När vi kom dit gav bågen utslag på oss båda två. Så två anställda tog in oss i ett annat rum med en annan båge, berättar hon.

Också den bågen gav utslag, och den manlige kriminalvårdaren lämnade rummet medan den kvarvarande kvinnan bad frivårdarna att ta av sina behåar och gå igenom bågen med övriga kläder på överkroppen.

Det var spännena i sportbehån som hade gett utslag på samma sätt som bygelbehån.

Skapar köer och irritation

–Det kändes fruktansvärt förnedrande. Här på häktet i Göteborg använder de en handhållen detektor för att konstatera om det är behån som piper, säger Therese Bergström.

Varken hon eller kollegan har någonsin varit med om en så närgången säkerhetskontroll när de besökt klienter på andra anstalter.

Det är inte meningen att någon ska känna sig förnedrad, säger Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson.

– Det ska inte gå till på det här sättet. Det kostar för mycket tid och skapar köer och irritation. Syftet är att trygga säkerheten inne på anstalten.

Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården är kritisk till centralvaktens agerande.

– Jag tycker inte det här är acceptabelt, säger han och konstaterar att Kriminalvården på de flesta håll kan hantera att kvinnor bär bygelbehå utan att de blir tvungna att klä av sig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA