Fick veta på intranätet

ARBETSRÄTT2009-10-14
Sexton personer har sagts upp från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Orsaken är att de tackat nej till att gå över till andra myndigheter. Informationen om antalet uppsagda kom via intranätet.

Det hela handlar om att Transportstyrelsen och Socialstyrelsen tar över körkortsfrågor respektive frågor om social tillsyn från länsstyrelserna vid årsskiftet. Åke Lidén, ST-ordförande på Länsstyrelsen i Västra Götaland, berättar att omkring 100 personer på länsstyrelsen berörs. De allra flesta har tackat ja till att byta arbetsgivare.

Kritik mot arbetsgivaren

Informationen om uppsägningarna har skötts dåligt, enligt en anställd som vill vara anonym. Exempelvis lade arbetsgivaren ut information på intranätet om att uppsägningsförhandlingarna var klara. Där nämndes antalet uppsagda, innan de berörda fått personlig information. Inga namn nämndes, men det skapade oro ändå, säger källan, som tycker att även facket ska ta på sig en del av skulden.

Åke Lidén säger att han gjorde allt för att stoppa texten på intranätet.

– Jag blev varse att arbetsgivaren hade för avsikt att göra så trots att vi hade kommit överens om att informera samtliga berörda personligen nästa dag. Men man lyssnade inte när jag protesterade.

Åke Lidén bekräftar att texten på intranätet skapade starka reaktioner.

– Det var helt enkelt en onödig handling, säger han.

Personalchefen har å arbetsgivarens vägnar bett om ursäkt för hur det hela hanterats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.