Finländskt bolag tar över Arriva

SPÅRTRAFIKEN2022-04-05
Det finländska statliga järnvägsbolaget VR Group tar över den svenska delen av Arriva. Enligt bolaget kommer ägarbytet inte att innebära några större förändringar för de anställda. ”Vi är försiktigt optimistiska”, säger Mikaela Lundgren, ordförande för ST inom Pågatågen.  

På sin hemsida deklarerar VR Group att ägarbytet inte kommer att ha någon större inverkan på vare sig passagerare eller anställda. Bolaget kommer att ta över nuvarande anställningsavtal från Arriva, som i dag ägs av tyska Deutsche Bahn.  

– Det verkar inte bli så stora förändringar till att börja med, så vi är försiktigt optimistiska, säger Mikaela Lundgren, ordförande för ST inom Pågatågen. 

Att bolaget inte har verksamhet i Sverige sedan tidigare tycker hon är bra, eftersom det enligt henne minskar risken för att de som nu är anställda på Arriva blir av med sina jobb. Likaså är hon nöjd med att det är ett nordiskt bolag som blir ägare. 

– Jag tror att samarbetsklimatet är ganska likt vårt, jämfört med om det skulle vara ett centraleuropeiskt eller asiatiskt bolag som tar över. 

Men hur det blir på längre sikt är mer osäkert, menar Mikaela Lundgren.

– VR Group kommer som alla nya ägare vilja sätta sin prägel på företaget. De vill förstås också göra vinst, och det enda sättet att göra det på är att minska personalkostnaderna.

Arriva kör Pågatågen, Östgötapendeln och delar av kollektivtrafiken i Stockholm, bland annat Nockebybanan och Tvärbanan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.