Fler arbetslösa anmäls till a-kassan

A-KASSA2005-05-04

Arbetsförmedlingen anmäler allt fler stämplande till deras a-kassor. Främsta anledningen är att handläggaren inte anser att den arbetslöse tillräckligt aktivt söker jobb.

Under första kvartalet i år rapporterades 2 416 fall av misstänkta felaktigheter från arbetsförmedlingarna till a-kassorna, enligt en rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IFA). Det innebär en ökning med 53 procent jämfört med förra året.

Den vanligaste anledningen till att arbetsförmedlingen ifrågasätter den arbetslöses ersättningsrätt är att man anser att den arbetslöse inte tillräckligt aktivt söker arbete. I sju fall av tio leder rapporten från arbetsförmedlingen till att den arbetslöse drabbas av någon slags sanktion från sin a-kassa. I drygt hälften av fallen blir ersättningen nedsatt med 25 eller 50 procent under en begränsad tid, medan en tredjedel blir avstängda från a-kassan tills vidare. Bara i en procent av fallen kräver a-kassan att man uppfyller ett nytt arbetsvillkor.

Arbetsförmedlingarnas kontroller varierar mycket kraftigt beroende på var i landet man bor. I Kronobergs län rapporterar arbetsförmedlingen två procent av de som stämplar till a-kassan. På Gotland rapporteras bara en tiondel så många, två promille. Skillnaden beror enligt IFA främst på hur starkt arbetsförmedlingar och länsarbetsnämnder prioriterar kontrollfunktionen.

I Kalmar och Örebro län, som tidigare legat i topp i antal rapporteringar, har rapporteringen minskat kraftigt. Enligt IFA kan minskningen bero på att de som stämplar blir medvetna om att arbetsförmedlingen faktiskt kontrollerar deras rätt till ersättning och därför blir mer aktiva, men det kan också bero på att man ändrat policy när det gäller kontrollen.

Arbetsförmedlingarna anmäler betydligt fler i åldersgruppen 20-25 år än i gruppen 55-64 år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA