Fler begär ersättning av JK

JK2007-10-11

Aldrig har så många begärt ersättning av staten för att ha varit oskyldigt frihetsberövade. Enligt Dagens Nyheter överväger Justitiekanslern, JK, att slå larm till regeringen.

– Om människor frihetsberövas på lösare boliner i dag är det naturligtvis ett problem, säger JK Göran Lambertz till tidningen.

Under förra året begärde 1 187 personer ersättning för att de tvingats sitta i häkte eller fängelse för brott som de senare friats från. Så många har aldrig tidigare begärt ersättning hos JK. Hittills i år har 1 020 ärenden kommit in, och om den takten hålls också under resten av året kommer förra årets rekordsiffror att slås med bred marginal.

Enligt Dagens Nyheter har antalet personer som får ersättning ökat stadigt de senaste tio åren. Mellan 1998 och 2006 ökade antalet ansökningar om ersättning med nära 40 procent. Och de flesta av dem som ansöker får pengar.

– Jag har funderat på att anmäla det här till justitiedepartementet. Nu får jag ta mig en funderare till. Det kan finnas anledning att larma, säger JK.

Enligt JK kan förklaringen också vara att det begås fler brott som föranleder frihetsberövande.

De som fick ersättning i fjol fick i genomsnitt drygt 27 000 kronor – ett 30-tal personer fick mer än 100 000 kronor. Ersättningens storlek beror till stor del på hur lång tid frihetsberövandet varat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA