Fler döms till utvisning efter brott

DOMSTOLAR2008-11-11

Andelen utländska medborgare som döms till utvisning sedan de begått brott i Sverige har mer än tredubblats på 20 år. Det visar en aktuell doktorsavhandling.

Kriminologen Lisa Westfelt vid Stockholms universitet har granskat 14 550 utvisningsdomar under perioden 1973-2003. Enligt genomgången blir allt fler utländska medborgare utvisade från landet om de begått brott här, oavsett om de tidigare haft flyktingstatus eller andra asylskäl. I sin avhandling redovisar Lisa Westfelt att det inte beror på ändrad lagstiftning eller ökad brottslighet inom den aktuella gruppen.

– I så fall skulle antalet lagförda öka generellt. Men andelen utvisade ökar, från 5 procent 1985 till 18 procent 2003, inom just den här gruppen, säger Lisa Westfelt till Dagens Nyheter.
Lisa Westfelt slutsats är att domstolarnas praxis har blivit strängare.

– Utvisning på grund av brott används allt oftare för brott som tidigare inte ledde till utvisning, säger hon till tidningen.

Hon menar att domstolarna gör en andra asylprövning:

– Risken är att det blir en konflikt med de mänskliga rättigheterna, om någon som riskerar allvarlig förföljelse, tortyr eller fara för sitt liv skickas tillbaka till hemlandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA