Fler hittar sitt nya jobb via nätet

ARBETSMARKNAD2015-01-22
Arbetsmarknaden för tjänstemän har blivit starkare, samtidigt som trenden att hitta sitt nya jobb via nätet och sociala medier stärks. Det framgår av en rapport från Trygghetsrådet.

Trygghetsrådet, TRR, motsvarar Trygghetsstiftelsen inom statlig sektor. TRR ägs av Svenskt Näringsliv och PTK, och arbetar med att underlätta omställningen för tjänstemän som blir arbetslösa. Antalet tjänstemän som sökte stöd hos TRR minskade med 13,4 procent under 2014. Av de drygt 15 000 tjänstemän som fick hjälp genom TRR fick nästan nio av tio ett nytt jobb genom insatserna, enligt ett pressmeddelande från TRR.

Det vanligaste sättet att hitta ett nytt jobb är fortfarande genom personliga kontakter, konstaterar TRR. 42,7 procent av tjänstemännen hittade nya jobb på det sättet under 2014. Men trenden att fler hittar sitt jobb via nätet och sociala medier är tydlig. Enligt TRR gjorde 23,2 procent det under 2014. Det är en ökning med 20 procent från 2013. Sedan 2009 har jobbsökandet på nätet ökat med 55 procent.

Service och tjänster var enligt TRRs statistik den sektor som anställde flest tjänstemän 2014, följd av offentlig sektor samt handel och försäljning. Andelen tjänstemän som gick till den offentliga sektorn minskade något, från 11,1 till 10,7 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.