Fler kan få deltidspension

AVTALSPENSION2003-12-01

Det nya pensionsavtalet för anställda vid statliga myndigheter är klart och undertecknat. I sista stund kom parterna överens om att lätta på villkoren för att få deltidspension.

De nya avtalspensionerna börjar gälla den 1 januari 2003 och omfattar anställda födda 1943 eller senare.

Innan OFR, där ST ingår, skrev under avtalet hade STs förhandlingsråd enhälligt godkänt överenskommelsen. Avtalsnivån är en av de högsta på arbetsmarknaden, 4,3 procent av lönesumman och upp till 30 basbelopp avsätts till avtalspensionen.

Det nya avtalet gör det möjligt att gå i delpension vid 61 års ålder för alla, oavsett födelseår. I förhandlingens slutskede bestämde parterna att även arbete inom den privata och kommunala sektorn ska få tillgodoräknas.

Deltidspensionären får 60 procent av den pensionsgrundande lönen under den lediga tiden. Det betyder att den som tar ut maximal delpension, halvtid, får ut motsvarande 80 procent av sin tidigare lön.

Lokförare som är kvar i statlig tjänst behåller pensionsåldern 60 år. Det gäller även dem inom det bolagiserade SJ som valt att behålla det gamla statliga pensionsavtalet.

Pensionsavtalet

  • Avtalspension tjänas in från 23 års ålder.
  • Pensionen baseras på fasta avgifter som arbetsgivaren betalar och den anställde placerar i fonder.
  • 4,3 procent av lönen upp till 30 basbelopp (bb) avsätts. Knappt hälften går till Kåpan, en fonderad pensionsförsäkring.
  • De med löner över 7,5 bb (24 250 kronor i månaden) får dessutom en förmånsbaserad pension: 60 procent av den lön som ligger mellan 7,5 och 20 bb, däröver 30 procent.
  • Pensionen gäller födda 1943 eller senare (för flygledare 1948). För födda 1943-1972 finns övergångsregler.
  • Möjlighet att få delpension från 61 års ålder.
  • Möjlighet till förtida uttag från 60 års ålder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA