Fler kan få deltidspension

AVTALSPENSION2003-12-01
Det nya pensionsavtalet för anställda vid statliga myndigheter är klart och undertecknat. I sista stund kom parterna överens om att lätta på villkoren för att få deltidspension.

De nya avtalspensionerna börjar gälla den 1 januari 2003 och omfattar anställda födda 1943 eller senare.

Innan OFR, där ST ingår, skrev under avtalet hade STs förhandlingsråd enhälligt godkänt överenskommelsen. Avtalsnivån är en av de högsta på arbetsmarknaden, 4,3 procent av lönesumman och upp till 30 basbelopp avsätts till avtalspensionen.

Det nya avtalet gör det möjligt att gå i delpension vid 61 års ålder för alla, oavsett födelseår. I förhandlingens slutskede bestämde parterna att även arbete inom den privata och kommunala sektorn ska få tillgodoräknas.

Deltidspensionären får 60 procent av den pensionsgrundande lönen under den lediga tiden. Det betyder att den som tar ut maximal delpension, halvtid, får ut motsvarande 80 procent av sin tidigare lön.

Lokförare som är kvar i statlig tjänst behåller pensionsåldern 60 år. Det gäller även dem inom det bolagiserade SJ som valt att behålla det gamla statliga pensionsavtalet.

Pensionsavtalet

  • Avtalspension tjänas in från 23 års ålder.
  • Pensionen baseras på fasta avgifter som arbetsgivaren betalar och den anställde placerar i fonder.
  • 4,3 procent av lönen upp till 30 basbelopp (bb) avsätts. Knappt hälften går till Kåpan, en fonderad pensionsförsäkring.
  • De med löner över 7,5 bb (24 250 kronor i månaden) får dessutom en förmånsbaserad pension: 60 procent av den lön som ligger mellan 7,5 och 20 bb, däröver 30 procent.
  • Pensionen gäller födda 1943 eller senare (för flygledare 1948). För födda 1943-1972 finns övergångsregler.
  • Möjlighet att få delpension från 61 års ålder.
  • Möjlighet till förtida uttag från 60 års ålder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.