Fler sjukdagar för kvinnor

STATEN2006-08-21

Den genomsnittliga sjukfrånvaron bland anställda i staten var 3,3 dagar med sjukersättning per anställd under årets första kvartal. Det visar en analys från Verva, Verket för förvaltningsutveckling.

Verva har regeringens uppdrag att följa utvecklingen av sjukfrånvaron i staten. Nu har det nyinrättade verket lämnat sin första rapport. En tredjedel av sjukdagarna avsåg sjukfall kortare än 15 dagar och hälften sjukfall som var längre än 59 dagar.

Kvinnorna hade i genomsnitt 4,3 ersatta sjukdagar per anställd jämfört med männens 2,2. Fler kvinnor än män är sjuka länge, vilket får till följd att kvinnorna i genomsnitt har fler ersatta sjukdagar per anställd än männen.

Gotlands län är det län som har lägst sjukfrånvaro bland de statligt anställda medan Jämtlands län har högst sjukfrånvaro. Det är de två län som har lägst antal anställda inom staten vilket gör att enskilda sjukfall påverkar mätvärdena mer än för län med många anställda.

Bland myndigheterna uppvisade Arbetsmarknadsverket, Datainspektionen, Språk- och folkminnesinstitutet och Talboks- och punktskriftsbiblioteket en hög sjukfrånvaro.

Genomsnittligt antal sjukdagar

Ams 5,42 

Bolagsverket 6,18 

Datainspektionen 5,06 

Försäkringskassan 4,88 

Migrationsverket 4,53 

Skatteverket 4,00 

Språk- och folkminnesinstitutet 4,40 

Statens institutionsstyrelse 4,90 

Talboks- och punktskriftsbiblioteket 5,64

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA