Fler studenter har utländsk bakgrund

HÖGSKOLAN2010-05-20

Andelen studenter på universitet och högskolor med utländsk bakgrund fortsätter att öka. Förra läsåret var de 18 procent av högskolenybörjarna, enligt siffror från SCB.

Allt fler ungdomar med utländsk bakgrund söker till högre utbildning. På tio år har andelen bland högskolans nybörjare ökat från 12 till 18 procent. Men det är stora skillnader mellan olika invandrargrupper, visar ny statistik från Högskoleverket och Statistiska Centralbyrån, SCB.

Läsåret 2008/09 hade 12 400 nybörjare på högskolan utländsk bakgrund. Det är en ökning med sju procent jämfört med läsåret innan. Av de 12 400 nybörjarna var 8 700 födda utomlands och 3 800 födda i Sverige med två utrikes födda föräldrar.

Det är stora skillnader mellan olika invandrargrupper. Bland ungdomar födda i Iran börjar 60 procent att studera på högskolan före 25 års ålder. Motsvarande andel bland svenska ungdomar är 45 procent. Också ungdomar födda i Polen, Bosnien-Hercegovina och Syrien söker sig till högskolan i ungefär lika stor utsträckning som svenskarna.

Receptarieutbildningen är allra populärast bland studenterna med utländsk bakgrund. De utgör sju av tio av studenterna där. Apotekarutbildningen och utbildningen till biomedicinsk analytiker har också många studenter med utländsk bakgrund, 59 respektive 49 procent. Utbildningar med andelar lägre än tio procent är bland andra sjukgymnast- och läkarlinjen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA