Fler väntas söka stöd till arbetslivsforskning

ALI2006-12-19

Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS, väntar sig en kraftig ökning av antalet ansökningar om forskningsanslag när Arbetslivsinstitutet läggs ner.

Det berättade FAS huvudsekreterare Rune Åberg på institutets sista arbetsrättseminarium, som hade just arbetsrättsforskningens framtid som tema.

–Vi uttalar oss inte om nedläggningen. Vårt ansvar är forskningsfältet och det finns flera angelägna områden där vi vill göra satsningar. Om regeringen menar allvar med att det inte är forskningen man är ute efter borde man föra över medel till FAS, sa Rune Åberg.

Redan i dag får FAS mellan 700 och 800 ansökningar om året. Bara 12 procent beviljas. Nu kommer kanske ytterligare 200 forskare att vända sig till FAS.

Departementsrådet Stefan Hult upprepade regeringens ståndpunkt att arbetsrättsforskningen är viktig, men inte hör hemma i en statlig myndighet. Han kunde dock inte svara på var forskningen ska bedrivas eller hur finansieringen ska lösas.

Flera röster höjdes för att något av universiteten nu borde ta chansen att profilera sig på arbetsrättsforskning.

–Men då räcker det inte att forskarna gnäller och säger att de behöver mer pengar. Universitetsledningen måste väckas av en opinion utifrån, sa professor Niklas Bruun.

Han såg bland annat arbetsmarknadens parter som en viktig aktör.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA