Flest kvinnor på myndighetschefsposterna

STATSFÖRVALTNING2019-09-18
Kvinnorna har gått om männen på de högsta statliga posterna, visar regeringens redovisning i budgetpropositionen. Bland de 199 myndighetscheferna är 104 kvinnor och 95 män.

För två år sedan var förhållandet det omvända, 101 män mot 94 kvinnor.

Även på lägre chefsnivåer går kvinnorna framåt något. Om man räknar bort den mansdominerade Försvarsmakten är 48,9 procent av cheferna med personalansvar kvinnor, enligt statistik från 2018. Tolv år tidigare, 2007, var andelen 37 procent.

Bland de närmare 261 000 statligt anställda är 52 procent kvinnor. Staten har sedan 1990-talet gått från ett stort mansöverskott till kvinnlig majoritet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.