Född utomlands häktas oftare

RÄTTVISAN2006-06-01

Ungdomar som är födda i Sverige omhändertas av socialtjänsten, medan den som är född utomlands blir häktad. Det framgår av en ny studie som gjorts vid Stockholms universitet.

I studien, som refereras av Göteborgs-Posten, har doktoranden Lupita Svensson gått igenom vad som händer med 15-17-åringar som frihetsberövas efter allvarliga brott.

Enligt lagen kan ungdomar mellan 15 och 18 år frihetsberövas om de begår ett allvarligt brott. I första hand ska socialtjänsten göra ett så kallat omedelbart omhändertagande, häktning ska bara göras när det finns synnerliga skäl.

Lupita Svenssons avhandling visar att verkligheten ser annorlunda ut. År 1992 frihetsberövades 121 ungdomar mellan 15 och 18 år. 80 av dem omhändertogs av socialtjänsten medan 41 häktades. År 2003 frihetsberövades 204 ungdomar efter brott. 101 av dem omhändertogs av socialtjänsten, 103 häktades. Nästan hela ökningen av häktade tillhörde gruppen ungdomar som var födda i annat land än Sverige.

– Första generationens invandrare behandlas hårdare än svenska ungdomar, det är tydligt. Varför det är så kan jag bara spekulera i, men det kan vara ett tecken på en attitydförändring och ett hårdare klimat i samhället. Det visar också att socialtjänsten behöver utveckla metoder för att arbeta med de här ungdomarna, säger Lupita Svensson till Göteborgs-Posten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA