FOI-anställda går med i ST

ST2004-10-01

ST har fått en ny avdelning med omkring 240 medlemmar. Från och med i dag, 1 oktober, är ST det lokala TCO-facket på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

De nya ST-medlemmarna har gått över från Försvarsförbundet.

– Frågan om vi haft rätt förbundstillhörighet har dykt upp då och då , eftersom vi har ganska mycket med universitet och högskolor att göra. Att vi körde igång den här processen nu beror på en motion till lokalföreningens årsmöte, säger Anders Andersson på FOI.

Han har varit förtroendevald i Försvarsförbundet i många år, och är nu ordförande i interimsstyrelsen för ST-avdelningen på institutet.

Beslutet om motionen på årsmötet ledde till att man gjorde jämförelser mellan de två förbunden ur ett medlemsperspektiv; om avgifter, förmåner, service mm. Fackavgiften visade sig billigare i ST, liksom försäkringar.

Man testade också STs telefonservice ST Direkt, ett prov som utföll till belåtenhet.

– Sedan hade vi möten på alla arbetsplatser, i Stockholm, Linköping och Umeå, berättar Anders Andersson. Intrycket var att det fanns en stark opinion för att gå över till ST. Men vi har inte haft några majoritetsbeslut, utan varje enskild medlem har fått ta ställning.

Några medlemsärenden pågår fortfarande, och enstaka personer har valt att stå kvar i Försvarsförbundet, men de flesta har nu gått över till ST.

– Det tyngsta argumentet är nog identifieringen med universitet och högskolor snarare än försvaret, säger Anders Andersson.

– Men om man ska vara krass handlar det inte så mycket om ideologisk förankring utan om ett kund-leverantörsförhållande – man tittar på vad man betalar och vad man får ut av det. Och det är klart att exempelvis kanslikostnaderna blir lägre för STs 95 000 medlemmar än för Försvarsförbundets omkring 4 500 medlemmar.

FOI har samma centrala avtal som andra statliga myndigheter. En skillnad blir dock att de förtroendevalda på FOI nu får vara med i avtalsråd i ST, som är det dominerande förbundet inom förhandlingskartellen OFR.

Fakta FOI

Totalförsvarets forskningsinstitut har verksamhet i Stockholm, Linköping och Umeå. Institutet har åtta forskningsavdelningar, bland andra försvarsanalys, vapen och skydd, ledningssystem och NBC-skydd (skydd mot kärnvapen samt kemiska och biologiska vapen).
ST har runt 240 aktiva (arbetande) medlemmar i den nya avdelningen samt ett okänt antal pensionerade medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA