Fokus på miljön gav resultat

AMS2004-04-01

Sjukskrivningarna bland AMS-anställda i Umeå och Skellefteå har minskat efter ett arbetsmiljöprojekt.

Fyra AMS-kontor i Västerbotten och Norrbotten har under två år arbetat för att utveckla ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Framför allt i Västerbotten har sjukskrivningarna minskat.

Projektet, som avslutades vid årsskiftet, drogs igång i ett läge med stigande sjuktal. En del av ohälsan antogs ha ett samband med arbetet, genom att ny teknik, ändrat arbetssätt och organisationsförändringar påverkat arbetsbelastningen.

Utbildning och seminarier ordnades för all personal, och för chefer genomfördes en utbildning i ledarskapsfrågor.

Sjukskrivningarna har minskat på tre av de fyra deltagande kontoren. På kontoret i Älvsbyn, med endast 13 anställda, har andelen sjuka i stället ökat något jämfört med för två år sedan.

I Luleå minskade sjuktalet med cirka en procent, en lika stor nedgång som inom AMS i sin helhet.

I västerbottniska Umeå och Skellefteå, däremot, gick andelen sjukskrivna ned från 15 till 9 procent. Lars-Erik Backström, sektionsordförande för ST inom Arbetsmarknadsverket, är nöjd.

– Flera har kommit tillbaka efter lång sjukskrivning. Det handlar om att hitta vettiga arbetsuppgifter och att visa att man vill att folk ska komma tillbaka till arbetsplatsen, säger han.

Projektet styrdes av de två länsarbetsdirektörerna och två ST-företrädare. De högsta chefernas engagemang var viktigt för att verkligen få saker att hända, anser Lars-Erik Backström.

Han har också lärt sig att det inte alltid går att följa regelboken.

– Tyvärr är chefen ibland en del av problemet för den sjukskrivne, och då måste man lyfta över rehabiliteringsansvaret på en annan chef.

Personalens synpunkter har även lett till att kontoret i Umeå delat upp chefsansvaret på mindre chefsområden. Tidigare fanns endast en chef för de cirka 100 anställda.

De fyra kontorens erfarenheter av arbetsmiljöarbete ska nu spridas till övriga kontor i länen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA