Föreslår ökad säkerhet i domstolar

RÄTTSVÄSENDET2009-09-30

Säkerheten behöver höjas i svenska domstolar. Det kommer den särskilde utredaren Krister Thelin fram till i ett betänkande som överlämnats till regeringen.

Dagens regler om säkerhetskontroll i domstolarna förutsätter att det finns en identifierad risk som kan hota säkerheten i samband med rättegången. Det handlar i stort sett uteslutande om att rätten beslutar om kontroll som knyts till en viss domstolsförhandling. Då kan rättegången hållas med polis närvarande och inblandade parter kroppsvisiteras med metalldetektorer.

Regeringens utredare hovrättslagmannen Krister Thelin menar att tröskeln för sådana beslut är för hög. Förändringarna i samhällsklimatet under senare år och vissa allvarliga incidenter i svenska och utländska domstolar motiverar en ändring. Också de vapenbeslag som gjorts inne i domstolarna lyfts fram som en oroväckande faktor.

Utredaren föreslår ett tydligare fokus på säkerhetskontrollernas förebyggande karaktär. Övergripande hotbilder ska kunna vara skäl att besluta om säkerhetskontroller, utan att dessa ska behöva knytas till någon särskild förhandling. Det innebär att domstolar kan få fasta kontroller i form av larmbågar av samma typ som på flygplatser. Sådana fasta kontroller ska bara bli aktuella i domstolar där det av olika skäl behövs mer permanenta säkerhetsåtgärder i förebyggande syfte.

Enligt Krister Thelin är det en viktig markering för att öka förtroendet för rättsväsendet att skärpa säkerheten för domstolarnas aktörer och besökare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA