Föreslår tydligare villkor för chefer

FÖRVALTNING2011-12-13

En statlig utredning föreslår tydligare regler för myndighetschefer. Bland förslagen finns att chefer inte ska ha förmånligare regler för tidig pension än andra statligt anställda.

Regeringens särskilde utredare Sten Heckscher skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN, att det är ett speciellt samhällsuppdrag att vara myndighetschef. Att uppdragen är tidsbegränsade hjälper till att hålla förvaltningen vital. Men det leder också till att chefen saknar anställningstrygghet, konstaterar han.

Samtidigt är det viktigt för förvaltningen att regeringen har möjlighet att skilja en chef från sitt uppdrag, om förtroendet är förbrukat:

”Det kanske viktigaste verktyget regeringen har för att styra riket är förvaltningen. Den har med vissa undantag lydnadsplikt mot regeringen som inför riksdagen ansvarar för hur den regerar. Det är i korthet en av statsskickets grundbultar. Och för att den ansvarskedjan ska hänga ihop måste regeringen ha full frihet att bestämma vilka som ska leda myndigheterna. Det innebär bland annat att det måste stå regeringen fritt både att utse myndighetscheferna och att flytta bort den som inte lever upp till regeringens krav och förväntningar”, skriver han.

När en myndighetschef får lämna sitt jobb innan förordnandet gått ut ger regeringen honom eller henne ett annat jobb, ofta som generaldirektör i Regeringskansliet med samma lön som tidigare. Det är rimligt att regeringen ser till att den förflyttade får lön och något vettigt att göra under den återstående tiden, skriver Sten Heckscher.

Vissa avgångsförmåner vill utredaren ändra. Att fullt arbetsföra personer kan få en viss garanterad inkomst fram till pension, så kallad inkomstgaranti, redan vid 55 års ålder är inte rimligt. Åldersgränsen bör höjas till 61 år, för att stämma överens med andra statligt anställdas rätt enligt Trygghetsavtalet. Reglerna om avräkning mot andra inkomster har luckor och bör också skärpas, skriver han.

Regeringens roll som arbetsgivare för sina chefer bör också förbättras, anser Sten Heckscher:

”Det är oklart vem som har ansvaret för att denna viktiga funktion fungerar. Jag föreslår en bestämmelse om att ansvarig statssekreterare ska stå för detta. Anställningsvillkoren ska göras klara från början. Introduktionen för nya chefer ska förbättras.”

Han tycker också att regeringen bättre ska ta tillvara den kompetens avgångna myndighetschefer besitter:

”Myndighetschefers liv är stimulerande och spännande, men sällan en dans på rosor. De sliter ofta hårt och kan ha en utsatt position. Det är ett vitalt intresse att rekryteringen är god. Jobb som myndighetschef måste vara lockande för duktiga människor. Därför måste också myndighetschefers villkor vara goda”, skriver han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA