Bild: Casper Hedberg

Försäkringskassan fortsätter att dra ned

FÖRSÄKRINGSKASSAN2023-12-12

Hittills i år har 700 jobb försvunnit från Försäkringskassan, skriver Arbetsvärlden. Visstidsanställningar har avvecklats och mycket få av de tillsvidareanställda som slutar sin tjänst ersätts. Thomas Åding, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan, varnar för att gränsen snart är nådd.

”Frågan är när gränsen är nådd. Nu ligger vi nära gränsen för vad vi kan göra. Vi ska bedöma och betala ut ersättningar. Men sådant som inte ryms där kanske måste läggas åt sidan”, säger Thomas Åding, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan, till Arbetsvärlden. ”I längden riskerar vi förtroendet för hela socialförsäkringssystemet”, varnar han.

Neddragningarna på Försäkringskassan har lett till att visstidsanställningar har avvecklats. Dessutom ersätts i princip ingen som på eget initiativ lämnar sitt jobb för att gå vidare till annan arbetsgivare eller går i pension. Besparingarna har också lett till att myndigheten skurit ned på resor, konferenser och övertid.

Under de senaste åren har myndigheten fått flera nya uppdrag, exempelvis att hantera elstöd och omställningsstudiestöd. Enligt Thomas Åding är den dåliga ekonomin främst politikens ansvar. 

”När regeringen inte sköt till medel, utan satsade allt på försvar och rättskedja, och dessutom la till en enprocentig nedskärning på alla andra myndigheter, så blir inbromsningen för att komma i balans riktigt tuff”, säger han till Arbetsvärlden.

Enligt Thomas Åding skulle hundratals tillsvidareanställda också ha tvingats lämna myndigheten om inte regeringen under hösten beviljat Försäkringskassan ytterligare anslagskredit

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA