Försäkringskassan skjuter på intygskrav

SJUKPENNING2020-03-27
Försäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning inför den tredje veckan, då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till myndigheten. Skälet är att vården är satt under press, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan har beslutat att fatta tillfälliga beslut i sjukpenningärenden utan att kräva in läkarintyg direkt. Syftet med åtgärden är enligt ett pressmeddelande att avlasta vården och förenkla för allmänheten med anledning av Covid-19.

Försäkringskassan konstaterar att smittspridningen lett till väsentligt ökat tryck på hälso- och sjukvården, och myndigheten har fått signaler om att det saknas resurser för att utfärda läkarintyg.

”Vi ser att vården är satt under press och därför har vi fattat det här beslutet. Det är viktigt både för att avlasta vården och för att människor som ansöker om sjukpenning inte ska behöva vänta på beslut och utbetalning. Det är ett sätt att anpassa vår verksamhet och underlätta i den svåra situation som hela samhället nu befinner sig i”, kommenterar försäkringsdirektör Ulrika Havossar beslutet i pressmeddelandet.

Försäkringskassan kan i efterhand komma att begära in kompletteringar i större omfattning. Det kan göra att handläggningstiden blir något längre än normalt, skriver myndigheten.

Ersättning vid sjukdom

Arbetsgivaren står för sjuklönen under sjuktidens första 14 dagar. Från dag 15 kan man ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan. Regeringen har sedan tidigare föreslagit att staten ska ta över kostnaden för de 14 dagarnas sjuklön under pandemin. Egenföretagare och arbetslösa ska alltid ansöka om sjukpenning direkt hos Försäkringskassan. Normalt ska ett läkarintyg bifogas ansökan om sjukpenning. Det kravet stryker nu Försäkringskassan tills vidare.

Sedan tidigare har Försäkringskassan tagit över att betala sjuklön den första dagen och slopat kravet på läkarintyg under de första 14 dagarna av sjukdom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.