Förslag om ändrad arbetsrätt

EU2010-11-25

EU-kommissionen vill förändra den europeiska arbetsmarknaden och se över arbetsmarknadslagstiftningen. Förslaget innehåller en hel del dynamit, skriver de svenska fackens Brysselkontor.

EU-kommissionen har lagt fram konkreta förslag till förändring av den europeiska arbetsmarknaden. Förslaget är en del av EU 2020-strategin, och kallas ”En agenda för kompetens och arbetstillfällen”.

Initiativet består av tre delar – behovet av ökad kompetens, en förändrad arbetsmarknad och förslag om åtgärder som gynnar ökad sysselsättning.

Kommissionen vill i samråd med arbetsmarknadens parter göra en total översyn av arbetsmarknadslagstiftningen. Där ingår både arbetstidsdirektivet och utstationeringsdirektivet, konstaterar Brysselkontoret.

För att öka intresset för utbildning vill kommissionen ta fram en ”kompetenskarta”, som hjälper människor att skaffa sig rätt kombination av färdigheter för arbetsmarknadens behov. Kommissionen vill införa en europeisk klassificering av kunskaper, färdigheter och yrken. Den vill också utveckla ett europeiskt ”kompetenspass”, där kunskaper och färdigheter ska dokumenteras på ett enhetligt sätt.

Det saknas inte politisk dynamit bland de initiativ som kommissionen tänker ta, skriver Brysselkontoret. Bland annat gäller det begreppet ”flexicurity”, som ska ge både större flexibilitet och ökad trygghet.

Konkret vill kommissionen bland annat se tillsvidareavtal med en ”tillräckligt” lång provanställningstid, som gradvis ger de anställda ökat anställningsskydd och bättre möjligheter till utbildning och livslångt lärande samt rätt till yrkesvägledning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA