Nytt direktiv facklig framgång

UTSTATIONERING2011-04-14

EU-kommissionen har presenterat tolv initiativ för att förbättra EUs inre marknad. Ett av dem är en revidering av utstationeringsdirektivet. Det är en framgång för facket, skriver fackens Brysselkontor.

De svenska fackens Brysselkontor skriver att de fackliga kraven om en revidering av utstationeringsdirektivet efter Laval-fallet blir besvarade i kommissionens kommande förslag. EU-domstolen kommer att få nya riktlinjer att följa vid framtida konflikter av samma typ som i Vaxholm, där Byggnads fälldes efter konflikten med det lettiska byggföretaget Laval.

”Vi måste få bort konflikten mellan den fria rörligheten på den inre marknaden och de sociala rättigheterna. Facket måste också kunna ställa sig bakom det nya direktivet”, sade kommissionens ordförande José Manuel Barroso, när han tillsammans med franske kommissionären Michel Barnier presenterade initiativen.

Han sa också att strejkrätten ska slås fast, samtidigt som EU-domstolen får avgöra konfliktåtgärdernas proportionalitet och besluta om eventuella sanktioner eller tvistlösningar:

”Den fria rörligheten får inte användas för att undergräva de sociala rättigheterna.”

Förslagen ska behandlas av ministerrådet och Europaparlamentet under 2012.

Kommissionens förslag

EU-kommissionen presenterar initiativ på tolv område för att stärka rörligheten på EUs inre marknad.

  • Finansiering av små och medelstora företag
  • Ökad rörlighet för arbetskraften på den inre marknaden
  • Immateriella rättigheter
  • Konsumentskydd
  • Ökad standardisering inom tjänstesektorn
  • Starkare transeuropeiska transport-, energi- och elektroniska nät
  • Utveckla den digitala marknaden
  • Främja företag som verkar för social, etisk och miljömässig utveckling
  • Nytt energiskattedirektiv för enhetlig behandling av olika energislag
  • Mer social sammanhållning på den inre marknaden
  • Förenklade regler och administrativa bördor för företagen
  • En offentlig upphandling som främjar miljövänliga varor och tjänster, socialt ansvarstagande och innovationer

Förändringarna av utstationeringsdirektivet ska inrymmas under rubriken ”Mer social sammanhållning på den inre marknaden”.

Källa: Brysselkontoret

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA