Förslag om hemliga personnummer sågas

ÖPPENHET2016-03-29
Regeringens förslag att belägga offentliganställdas personnummer med sekretess kritiseras skarpt av medieinstitutet Fojo. Att hemligstämpla personnummer skulle försvåra journalistisk granskning, enligt en debattartikel i tidningen Journalisten.

I en debattartikel i den fackliga tidningen Journalisten skriver tre företrädare för medieinstitutet Fojo, som vidareutbildar journalister, att förslaget om sekretess för offentliganställdas personnummer innebär att det blir svårare att granska offentlig verksamhet:

”Rätten att ta del av offentliga handlingar och information är ett av journalistens viktigaste arbetsredskap. Hur kan vi annars granska makten? Dessvärre har det blivit svårare för journalister att få ut allmänna handlingar. Det kan bero på okunnighet hos myndigheter och kanske även medveten förhalning”, skriver Mats Amnell, Nina Hjelmgren och Kersti Forsberg på Fojo.

I debattartikeln nämner de ett antal exempel på kritiska granskningar av offentlig verksamhet som kunnat göras endast utifrån att personnummer är offentliga. Regeringens förslag om att hemligstämpla offentliganställdas personnummer har framförts i en promemoria från justitiedepartementet. Att sekretessbelägga personnummer hos myndigheter skulle enligt förslaget skydda anställdas integritet och förebygga risker för obehag, trakasserier och hot.

Men enligt debattartikeln finns redan möjligheten för myndigheter att hemlighålla personuppgifter för särskilt utsatta yrkesgrupper. För övriga anställda kan sekretess införas om det finns konkreta skäl att anta att någon riskerar obehag eller hotas, skriver de tre:

”Om förslaget om hemliga personnummer förverkligas blir det ännu en del i en olycklig utveckling där offentlighetsprincipen under många år stegvis urholkats genom till synes små enskilda inskränkningar.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.