Statsanställdas personuppgifter kan bli hemliga

SEKRETESS2016-02-08
Personuppgifter om anställda på statliga myndigheter ska bli sekretessbelagda, föreslår justitiedepartement i en utredning. Motivet är att skydda anställda mot hot och trakasserier.

I en departementspromemoria föreslår regeringen att uppgifter om offentliganställdas bostadsadress, privata telefonnummer och personnummer ska bli sekretessbelagda.

I dag är offentlighet huvudregel – uppgifterna ska lämnas ut om det inte kan antas att det kan leda till skada för den anställde.

Om förslaget går igenom skulle sekretess bli huvudregel – uppgifterna får bara lämnas ut om det är klargjort att den anställde eller någon närstående inte ”lider men” av att de lämnas ut. 

Sedan tidigare är sekretess huvudregel för personuppgifter om anställda som arbetar vid myndigheter där personalen kan vara särskilt utsatt, exempelvis Justitieombudsmannen, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten.

Även foton som används för intern presentation av myndighetens personal ska bli sekretessbelagda, föreslår utredningen som nu går ut på remiss.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Björn Kauppi (ej verifierad) fre, 02/12/2016 - 14:04
Jag som själv är anställd statligt ser problem med detta. Känslan av att vissa grupper människor är lite mer speciella än andra tror jag kan försvåra för folk att känna solidaritet med varandra och som en del av samhället. Att folk blir hotade är en polisiär fråga och ett problem man inte ska tackla på detta sätt. Just transparensen är en av vårt samhälles starkaste incitament till att beslut blir rätt, och att folk litar på myndigheter.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.