Nytt rekord i hot mot FK-personal

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-02-10
Antalet anmälda incidenter med hot och våld mot Försäkringskassans personal slog nytt rekord under 2015. Sammanlagt rapporterades 1 274 incidenter med trakasserier, hot, våld och suicidhot.

Antalet hot mot Försäkringskassans medarbetare ökade kraftigt under förra året. Det totala antalet rapporterade säkerhetsincidenter ökade med närmare 50 procent jämfört med året innan då antalet var 882. Av de rapporterade incidenterna i fjol innebar 580 hot mot medarbetarna, jämfört med 380 året innan. Mer än 400 av incidenterna klassades som mycket allvarliga eller allvarliga.

Många av hoten kommer via telefon eller e-post. I övrigt är det servicekontoren, där Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket samarbetar, som är mest utsatta. Det händer att kunder brusar upp så mycket att de blir våldsamma och tar till handgripligheter. Det påverkar inte bara handläggarna, utan också andra besökare, varav många med barn, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

”Vi tror att den allmänna utvecklingen i samhället påverkar arbetsmiljön och gör handläggarna mer utsatta i sina kundmöten. De uppföljningar vi gör visar att fler personer numera känner att de är desperata och därför har lättare att gå över gränsen”, säger Heini Möller vid Försäkringskassans säkerhetsstab i pressmeddelandet.

Försäkringskassan införde under 2015 en ny utbildning för handläggarna om hot och våld. Den är mer anpassad efter servicekontorens förutsättningar och betonar vikten av att alla incidenter ska rapporteras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.