Nytt rekord i hot mot FK-personal

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-02-10

Antalet anmälda incidenter med hot och våld mot Försäkringskassans personal slog nytt rekord under 2015. Sammanlagt rapporterades 1 274 incidenter med trakasserier, hot, våld och suicidhot.

Antalet hot mot Försäkringskassans medarbetare ökade kraftigt under förra året. Det totala antalet rapporterade säkerhetsincidenter ökade med närmare 50 procent jämfört med året innan då antalet var 882. Av de rapporterade incidenterna i fjol innebar 580 hot mot medarbetarna, jämfört med 380 året innan. Mer än 400 av incidenterna klassades som mycket allvarliga eller allvarliga.

Många av hoten kommer via telefon eller e-post. I övrigt är det servicekontoren, där Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket samarbetar, som är mest utsatta. Det händer att kunder brusar upp så mycket att de blir våldsamma och tar till handgripligheter. Det påverkar inte bara handläggarna, utan också andra besökare, varav många med barn, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

”Vi tror att den allmänna utvecklingen i samhället påverkar arbetsmiljön och gör handläggarna mer utsatta i sina kundmöten. De uppföljningar vi gör visar att fler personer numera känner att de är desperata och därför har lättare att gå över gränsen”, säger Heini Möller vid Försäkringskassans säkerhetsstab i pressmeddelandet.

Försäkringskassan införde under 2015 en ny utbildning för handläggarna om hot och våld. Den är mer anpassad efter servicekontorens förutsättningar och betonar vikten av att alla incidenter ska rapporteras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA