Psykiska problem bakom hot och våld

KRIMINALVÅRDEN2015-10-26
På några år har antalet incidenter av hot och våld mer än fördubblats vid kriminalvårdsanstalten Hall utanför Södertälje. De flesta händelser har samband med psykisk problematik, uppger SVT.

Kriminalvårdens egna siffror visar att Hallfängelset allt oftare rapporterar incidenter med hot och våld mot anställda. År 2011 rapporterades 11 händelser, förra året hade antalet ökat till 25.

”Man är mer inarbetad i systemet och rapporterar tydligare vad som händer i dag jämfört med hur det var förr”, säger kriminalvårdaren och huvudskyddsombudet Lars Österlund till SVT.

Anstaltsledningen uppger att klimatet allmänt blivit bättre på anstalten, men att det blir allt vanligare att intagna har med sig en psykisk problematik, därför att psykiatrin inte har plats för dem. Det är förklaringen till att antalet incidenter ändå har ökat:

”Periodvis ser vi att det kommer in intagna som är ganska instabila. Ofta är det så att det blir lite rörigare när de personerna är inne, men vi brukar kunna hantera dem också. Men de ställer till oreda”, säger anstaltschef Mats Ehn till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.