Rekordmånga incidenter vid domstolarna

RÄTTSVÄSENDET2016-01-25
Under förra året inträffade rekordmånga incidenter med hot och våld vid de svenska domstolarna, uppger SVT. Under året rapporterades mer än ett tillbud per dag, totalt 373 incidenter.

Domstolsverket har under de senaste åren arbetat intensivt med att höja säkerheten på landets domstolar, exempelvis med skärpt kontroll vid inpassering. Säkerheten liknar den som tillämpas vid flygplatserna med väktare och röntgenkameror. Varje år hålls ungefär 180 000 förhandlingar i domstolarna, med en halv miljon åhörare som följer rättegångarna, enligt SVT.

De senaste sex åren har antalet incidenter med hot, våld, bråk och trakasserier mer än fördubblats, från 170 under 2009 till 373 under 2015.

”Många gånger är det knappt att vittnen vill komma hit. De är jätterädda för repressalier, att de ska råka illa ut för något de bevittnat”, säger Natalie Hansdotter, vittnesstödsamordnare vid Södertörns tingsrätt till SVT.

Stockholms tingsrätters säkerhetschef Thomas Östman tycker inte att vittnen och andra behöver känna sig oroliga i samband med rättegångar:

”Tittar vi på hur många förhandlingar det är i domstolarna, så tycker jag att incidenterna ligger på en väldigt låg nivå”, säger han till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.