Kontroll ökar tryggheten vid domstolar

ARBETSMILJÖ2014-01-17
Metalldetektorer gör att säkerheten blir bättre vid domstolarna. Det konstaterar Domstolsverket efter ett och ett halvt års försöksverksamhet vid sex tingsrätter.

För ett och ett halvt år sedan infördes fasta säkerhetskontroller i form av metalldetektorbågar vid sex av landets tingsrätter – Blekinge, Göteborg, Helsingborg, Lund, Malmö och Södertälje. Tingsrätterna uppger till Domstolsverket att arbetet blivit tryggare med den utökade kontrollen.

”Alla de här tingsrätterna upplever att det blivit lugnare och tryggare stämning på domstolen. Och det har man också fått höra från åklagare, målsäganden, vittnen och framför allt den egna personalen. Det har haft en positiv effekt”, säger Carina Brzezinska vid Domstolsverket till Ekot.

Kostnaden för de särskilda metalldetektorbågarna, som påminner om de som används på flygplatserna, blev 13 miljoner kronor under 2013. I februari kommer också Örebro tingsrätt att införa systemet, uppger Ekot.

”De föremål vi hittar i vår säkerhetskontroll är föremål som kan användas att skada sig själv och andra med, exempel är kanyler, vassa föremål, brandfarliga föremål med mera”, säger säkerhetschefen Ulf Cederborg vid Malmö tingsrätt till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.