Först hjärtinfarkt – sedan sparken

UPPSAGD2006-08-22

Efter en hjärtinfarkt måste Maria Rooth ta paus som lokförare. Hon ombads då att ta tjänstledigt utan lön. Därefter fick hon städjobb 60 mil från hemorten Karlskrona. Nu är hon uppsagd.

Lokförarjobbet är en säkerhetstjänst. Därför stängdes Maria Rooth automatiskt av från att köra lok efter sin hjärtinfarkt i februari.

–Jag utgick från att arbetsgivaren, företaget Liselotte Lööf, skulle omplacera mig under det halvår jag var avstängd. Jag blev chockad när jag i stället blev uppmanad att stanna hemma utan lön.

Maria Rooth erbjöd sig att köra lastbil eller städa på centralstationen i Stockholm, jobb som också ingår i bolagets verksamhet.

–Men de sa att de inte hade några sådana jobb att erbjuda.

Sämre villkor

Några dagar senare skickade arbetsgivaren ett brev till Maria Rooth, poststämplat 12 maj som var en fredag. En kopia på brevet anlände till STs ombudsman Maria Olwæus måndagen den 15 maj. Dock inte till Maria Rooth. Brevet var skickat till en gammal adress.

–Jag skulle vara på centralstationen i Stockholm onsdag morgon. Hade inte Maria Olwæus ringt måndag kväll hade jag fått beskedet först på tisdagen.

Måndagen därpå infinner sig Maria Rooth hos sin nya arbetsledare på centralstationen. Då har hon i all hast ordnat bostad i Stockholm.

Först när hon redan börjat sitt nya jobb visade det sig att arbetsvillkoren var sämre än tidigare. Hon skulle varken få bonus, reseersättning eller traktamente.

ST begärde en förhandling och krävde att Maria Rooth skulle få behålla sina anställningsvillkor medan hon var i Stockholm och dessutom få ersättning för resor och uppehälle.

Ställdes inför ultimatum

Men det gick inte arbetsgivaren med på, och hävdade dessutom att det fanns övertalighet bland lokförarna.

–Vi fick ett ultimatum. Antingen accepterade Maria villkoren för städjobbet eller så skulle hon bli uppsagd, berättar Maria Olwæus.

När hon frågade efter den omplaceringsutredning som arbetsgivaren är skyldig att göra fick hon ett papper där det stod:

»Vi har gått igenom möjligheterna att finna arbete för Maria Rooth [...] på hennes ordinarie stationeringsort men ej funnit detta möjligt.«

Maria Rooth orkade inte stanna på centralstationen, utan blev sjukskriven.

När hon fick sitt lönebesked efter drygt två veckors arbete visade det sig att hon var skyldig arbetsgivaren nästan tusen kronor. Orsaken var att Liselotte Lööf gjort avdrag för resorna till och från Stockholm.

Nu är Maria Rooth uppsagd på grund av arbetsbrist. Sedan den 20 juli har hon inget jobb att gå till:

–Jag har inte haft en sjukdag sedan jag kom till företaget för ett år sedan. Jag har ställt upp på övertid när det har behövts och på vintern har jag knackat is från tåget i stället för att kalla in hjälptåg. Det känns hårt att inte få någon som helst respons. Nu går jag ständigt omkring med en klump i magen.

Var skyddsombud

Maria Rooth var skyddsombud på Liselotte Lööf och stred för bättre vilotider. Nu tror hon att det kan vara en orsak till att företaget gjort sig av med henne.

Den 28 augusti blir det central förhandling om uppsägningen.

–Varken jag eller de andra ombudsmän jag talat med har sett något liknande, säger Maria Olwæus.

Hon räknar med att kunna samarbeta med fackförbundet Seko, som ska förhandla om en annan lokförare anställd på samma företag. Han var hemma efter en hjärtinfarkt och trodde att han skulle få lön under den sex månader långa karenstiden. Men en dag, utan vare sig förvarning eller rehabiliteringsutredning, upphörde lönen att komma.

Liselotte Lööfs vd, Hans-Göran Grännby, säger att han intevill kommentera enskilda fall. Men han tycker det är olyckligt att inte Försäkringskassan, eller någon annan försäkring, täcker kostnader efter en sjukdom som uppstår på grund av regelverket för lokförare.

Maria Rooth. <br> Foto: ÅKE BERG
Maria Rooth. <br> Foto: ÅKE BERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA