"Först trodde vi det var ett skämt"

FLYTTEN2005-04-19

Tre veckor efter att Riksutställningar fått veta att de fanns med på den alternativa flyttlistan, kom beskedet att allt ska flyttas till Gotland.
60 anställda berörs.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

–En riksomfattande turnerande vägburen verksamhet som Riksutställningar hör hemma på fastlandet. Att flytta produktionen till en ö är obegripligt, säger Ulla Arnell. Hon är utställningskonsulent och har arbetat på Riksutställningar sedan starten 1965.

Riksutställningar har funnits i nuvarande lokaler, intill Danvikstull i Stockholm, sedan 1980, där man även byggt upp en egen stor ateljé och verkstad.    

Regeringen fattade flyttbeslutet utan föregående utredningar, analyser eller remissrundor. Det är detta personalen i första hand opponerar sig emot.

Transporterna blir dyrare

–Vi trodde först att det var ett stort skämt. När vi fick beskedet av vår generaldirektör Ann Follin började folk skratta, berättar Helene Falkenstedt.

Transporterna blir det stora problemet, tror Ulla Arnell och Helene Falkenstedt. De blir både dyrare och mer tidskrävande.

Idag klarar chaufförerna en transport från Stockholm till Umeå på en dag. Till och från Gotland tillkommer väntetider vid färjeläget, vilket gör det svårt att följa reglerna i arbetstidslagstiftningen.

–En flytt långt ifrån kulturinstitutioner och andra samarbetsparter är knappast den present vi räknat med till vårt 40-årsjubileum. Vi är en verksamhet som är beroende av att vara där saker händer, där den samtida konsten och konstnärerna samlas, där impulserna flödar. Enbart våra resor beräknas bli tre miljoner kronor dyrare per år, säger Ulla Arnell. 

Svårt hitta nya jobb

Hon tror inte att flyttbeslutet kommer att påverka jubileumsårets verksamhet. Ett tiotal nya produktioner är redan beslutade eller på gång. 2006 kan det däremot bli besvärligt, beroende på när flytten ska ske. Uppmaningen från regeringen är att den ska ske senast 2006–2007.

Arbetslösheten för kulturarbetare i Stockholm är redan hög. För den administrativa personalen lär det bli svårt att hitta nya jobb, eftersom så många myndigheter berörs samtidigt. Konkurrensen blir stenhård, tror Helene Falkenstedt.

–Det känns orättvist att det är medelålders kvinnor i Stockholm som ska betala för att män på försvarsorter blivit arbetslösa.

text ANN-CHARLOTTE VIKLUND

Bild: Sören Fröberg

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA