Första domen för brott mot meddelarskyddet i privat sektor

ARBETSRÄTT2022-10-19

Två chefer på vårdbolaget Attendo döms av Attunda tingsrätt till dagsböter för brott mot meddelarskyddet. Det är första gången lagen tillämpats skarpt mot ett privat företag.

Tre personer på Attendo stod åtalade för brott mot lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter. Tingsrätten dömer två av de åtalade och frikänner den tredje.

Enligt åtalet agerade de två cheferna och en HR-specialist på vårdbolaget tillsammans när de gav ett vårdbiträde en skriftlig erinran för att vårdbiträdet i media berättat om brister på det äldreboende hon jobbade på under pandemin. Enligt åklagaren innebar erinran en disciplinåtgärd och var därför ett brott mot meddelarskyddet. De åtalade hävdade att erinran lämnats av andra skäl och att den inte var någon disciplin­åtgärd.

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att den bedömer att vårdbiträdet fick erinran för att ha lämnat uppgifter om verksamheten till media. Däremot bedöms en av de åtalade inte ha deltagit på ett straffbart sätt. De andra två döms till dagsböter.

”En central fråga har varit om erinran utgjorde en så kallad disciplinåtgärd i lagens mening, vilket krävs för straffbarhet. Tingsrätten har bedömt att erinran innebar en disciplinåtgärd för vårdbiträdets uppgifter i media”, understryker lagmannen Anders Dereborg i pressmeddelandet.

Tingsrätten avslog vårdbiträdets krav på skadestånd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA