Förstärkt rehabilitering fungerar dåligt

SJUKFÖRSÄKRING2021-12-01
Varken arbetsgivare eller Försäkringskassan tar ett tillräckligt ansvar för den förstärkta rehabilitering som regeringen drivit igenom, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen i en uppföljning.

Den förstärkta rehabiliteringen som trädde i kraft under 2018 innehöll ett förändrat ekonomiskt stöd till arbetsgivare, men förtydligade också deras ansvar när en anställd blir sjukskriven. De nya reglerna innebar bland annat att arbetsgivare i vissa fall är skyldiga att ta fram en plan för återgång i arbete när en anställd blir sjukskriven.

Reformen genomfördes för att motivera arbetsgivare att förebygga och minska sjukfrånvaron. Men den har inte fungerat som det var tänkt, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen i en uppföljning.

Problemen är flera och kräver åtgärder, enligt myndigheten. Till att börja med är det inte alla arbetsgivare som upprättar återgångsplaner. Försäkringskassan, som har tillsynsansvar, tar i sin tur sällan reda på om arbetsgivaren har någon plan. Myndigheten har nämligen ingen större nytta av planerna i sitt arbete.

Det förändrade stödet till arbetsgivare har inte heller fungerat som det var tänkt, och används mindre nu än innan reformen.

För att styra upp situationen rekommenderar Inspektionen för socialförsäkringen bland annat regeringen att se över bidraget och utreda tillsynsansvar. Myndigheten rekommenderar också Försäkringskassan att utveckla arbetet med att följa upp planerna för återgång.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.