Förtroendevald inom ST polisanmäld

ST2020-04-03
En högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.

Britta Lejon bekräftar för Publikt att det har lämnats in en polisanmälan mot en av STs förtroendevalda och att den rör sexuella kränkningar på arbetet.

– Förbundet ser mycket allvarligt på det här, säger hon till Publikt.

Enligt Britta Lejon fick förbundet kännedom om polisanmälan samma dag som den gjordes. Hon vill inte gå in på när händelsen eller händelserna ska ha skett, eller några detaljer.

Den förtroendevalde säger till Publikt att hen har informerats om en polisanmälan som ska ha gjorts i förra veckan och som ska gälla sexuella trakasserier. Hen har inte sett polisanmälan, men nekar till det som hen anklagas för.

– Det finns ingenting, som jag kan se, absolut ingenting. Jag är helt säker på det. Det här handlar om en maktkamp.

Den förtroendevalde säger att hen nu har tagit en timeout från sina uppdrag, ”precis som brukligt är”.

Britta Lejon bekräftar att den förtroendevalde har begärt och beviljats timeout från samtliga uppdrag inom förbundet. Hon konstaterar att vad som nu händer i ärendet inte ligger i STs händer.

– Men personen företräder inte ST, och innan utredningen är klar kommer jag inte att uttala mig något mer i saken, säger hon.

ST har nolltolerans mot sexuella trakasserier, framhåller Britta Lejon.

– I våra etiska riktlinjer står det att alla våra företrädare har ett personligt ansvar för att medverka till att det inte förekommer diskriminering, trakasserier eller kränkningar inom organisationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.