Fortsatt debatt om rättsprocessen

RÄTTSVÄSENDET2009-08-27

Hovrättspresidenterna Fredrik Wersäll och Gunnel Wennberg försvarar den nya videotekniken i rättsprocessen, medan Advokatsamfundet ansluter sig till tidigare kritik.

I en debattartikel i Dagens Nyheter, DN, skriver de två hovrättspresidenterna Fredrik Wersäll, Svea hovrätt, och Gunnel Wennberg, hovrätten för Västra Götaland, att de nya processregler som införts i stort sett fungerar bra. Artikeln är ett svar på kritik mot den nya rättegångsprocessen från hovrättsdomaren Håkan Lavén (se länk till höger).

”Vårt bestämda intryck är att det han ger uttryck för inte är någon uppfattning som är mer allmänt spridd i våra led”, skriver Gunnel Wennberg och Fredrik Wersäll.

Reformen av rättegångsprocessen innebär att hovrätterna ska överpröva vad som behandlats i tingsrätterna, inte ompröva det, skriver de två. Ur den synpunkten fungerar den nya tekniken bra. Den stora poängen med reformen är att enskilda inte behöver göra om sina framträdanden i domstol, när rätten istället kan följa videoupptagningar av vittnesmål från tingsrätten:

”Att höras i domstol kan vara påfrestande och förhörsuppgifter är bäst färska. Att misshandlade och våldtagna kvinnor inte på nytt behöver konfronteras med gärningsmännen är för oss en av de största vinsterna med reformen.”

Advokatsamfundets ordförande Tomas Nilsson och generalsekreterare Anne Ramberg instämmer däremot i Håkan Lavéns kritik:

”Den absolut viktigaste kritiken rör bristerna i den tilltalades rätt att komma till tals i hovrätten. Detta är något som måste ändras så snart som möjligt. Även möjligheten att hålla andra tilläggsförhör måste vidgas”, skriver de i DN.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA